Tegenpolen

Morele dilemma's bij min veertig

gespeeld:
15 t/m 18 november 2007

Robert Scott en Ernest Shackleton leidden beiden een Britse Zuidpoolexpeditie in de jaren vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Beide expedities hebben ongelofelijk zware ontberingen geleden in het ijs en de duisternis. Shackleton weet al zijn manschappen behouden thuis te brengen na twee overwinteringen op het ijs. Op het moment dat alles niet meer volgens plan verloopt, kiest hij de behouden thuiskomst als nieuw expeditiedoel; zijn dagboek getuigt van grote zorg voor huishoudelijke details en van psychologisch inzicht. Scott daarentegen houdt vast aan zijn doel om als eerste de Zuidpool te bereiken, ook al zullen zij allen op de terugweg omkomen; bevroren, uitgeput en waanzinnig van de kou. Zijn dagboek getuigt van een rotsvast vertrouwen in eer, wetenschap en vaderland en staat geen wezenlijke teleurstelling toe.

Het Nederlands Zangtheater laat het publiek de verlatenheid en ontberingen haast aan den lijve ondergaan met een sober en ijskoud toneelbeeld, waar expeditieleden formaties vormen die in de weer zijn met puur overleven. Maar soms zijn er ook momenten van vrolijkheid, met dromen van groene en lommerrijke breedtegraden. Muzikale tableaus worden afgewisseld met dagboekfragmenten van beide expeditieleiders.

De muziek uit de vroege 20ste eeuw staat ten dienste van dit spectrum van stemmingen: overmoed en vertwijfeling, het verlangen naar lente, lach en liefde, maar ook de realiteit van de winter, de eindeloze nacht, de angst en de dood. De teksten zijn in verschillende talen, waarmee het universele van deze gevoelens wordt uitgedrukt.

muzikale leiding: Anthony Zielhorst
regie: Joos van Dooremalen
ensemble Niek Baar (viool) en Elsbet Remijn (piano)
vertellers: Jeroen Singelenberg en Bart de Vries
idee en teksten: Jeroen Singelenberg
vormgeving: Janneke Tangelder
lichtontwerp en uitvoering: Femke van Kuijk
technische realisatie: Wilbert te Velde
kostuums: Janneke Tangelder, Renee Heeringa
fotografie: Boy Hazes
productieleiding: Mecheline Draafsel, Karin Nijenhuis
publiciteit: Annemiek Vos, Irene Elich, Hans Pijst
catering: Alice Ruijzenaars
grafisch ontwerp: Noud Verhave

Fotografie: Boy Hazes.