Rubber

Muziektheater naar de roman van Madelon Székely-Lulofs uit 1931

3 t/m 10 oktober 2010 (Den Haag en Amsterdam)

Met de voorstelling Rubber neemt het Nederlands ZangTheater u mee naar het leven op een rubberplantage in het voormalig Nederlands-Indië. Het verhaal, geďnspireerd op de gelijknamige roman van Madelon Székely-Lulofs, verbeeldt de verveling van een plantersvrouw, de botte kroegjool van de plantersgemeenschap, de stereotype oordelen over de oosterling - de 'onberekenbare' koelies en ' trage' bedienden - en de crisis van 1929 waardoor de rubberprijzen kelderden en het jarenlange zwoegen van de planters voor niets is geweest. Maar ook de onverdraaglijke hitte aan Sumatra's oostkust speelt een hoofdrol in het verhaal en op de achtergrond figureert als ''stille kracht'' de njai of inlandse huishoudster. In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van fragmenten uit de gelijknamige film van Gerard Rutten (1936).

Muziek: De uit Indonesië afkomstige componiste Sinta Wullur componeerde speciaal voor deze productie tijdloze Indonesische muziek voor koor en gamalan. Deze muziek wordt gecontrasteerd met Europese ballroom muziek uit het interbellum voor koor en combo. Sinta Wullur verbindt deze twee genres met destijds in Nederlands-Indië populaire krontjong muziek op Maleise tekst.

De regie van Rubber is in handen van regisseur Joos van Dooremalen. Met Joos van Dooremalen werden eerder succesvolle producties gemaakt, zoals 'Tegenpolen'.

regie: Joos van Dooremalen
directie en muzikale leiding: Anthony Zielhorst
muziek: Sinta Wullur
fotografie: Boy Hazes