De Ondergeschoven Koningin

een koor opera

gespeeld:
15 nov t/m 3 dec 2006

Het Nederlands Zangtheater speelt 'De Ondergeschoven Koningin', een gloednieuwe kooropera voor gemengd koor, slagwerk en twee accordeons. Jacques Bank componeerde deze opera in 2005 speciaal voor het Nederlands Zangtheater.

Hij baseerde het libretto op een tekst van A. Alberts (1911-1995): 'Libretto voor een gewezen koningin'. Het waargebeurde verhaal van een frans meisje, Marie Kazimira, dat in de zeventiende eeuw koningin wordt van Polen en na de dood van haar echtgenoot, koning Jan Sobieski, het land weer moet verlaten en zich ten slotte vestigt in Rome. In de voorstelling zal het koor het publiek meenemen op een reis door het leven van Marie Kazimira en tegelijk deelgenoot maken van het scheppingsproces van een opera. Want hoe ‘schrijf’ je een opera over zo’n verhaal? En waarom is dat eigenlijk niet al veel eerder gedaan? Het verhaal is immers even wonderlijk als indrukwekkend. Het publiek is deelgenoot aan de interactie tussen de schrijver, de musici en het koor. Hierbij tracht het koor de fantasie van de dichter uit te beelden, deels zoekend, deels provocerend, deels twijfelend en deels stuntelend. Het publiek kijkt en luistert als het ware naar een opera die nog niet is geschreven.

componist: Jacques Bank
regisseur: Pepijn Cladder
dirigent: Anthony Zielhorst
slagwerk: Anneloes Meier, Niels Meliefste, Frank Wienk
accordeon: Miny Dekkers, Geleijn van der Ham
vormgeving: Neel Staats
licht: Femke van Kuyck
productie: Georg Bröring, Irene Elich
publiciteit: Annemiek Vos, Timo Witte, Hans Pijst
grafische vormgeving: Noud Verhave, Neel Staats
met dank aan: Marianne Petschy

Deze productie is mede mogelijk gemaakt door het VSB fonds, het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten, het Amsterdamse Fonds voor de Kunts, de Gemeente Amsterdam en uitgeverij Donemus.