IJburg

Het nieuwe paradijs in het Oosten

gespeeld:
2002

Onder de titel IJburg - Het nieuwe paradijs in het Oosten kunt u een chorale lezing meemaken van het Nederlands Zangtheater. Geen gewone lezing, maar een lezing met een vette knipoog zoals u van ons gewend bent. Een lezing in beeld en geluid.

IJburg is een eilandenrijk ten oosten van de Amsterdamse binnenstad, voor de kust van de Diemerzeedijk, tussen het Zeeburgereiland en het PEN-eiland in. Het is een omstreden eilandenrijk, dat pas na een referendum door de Amsterdamse bevolking getolereerd werd. Het is een eilandenrijk dat zich een plaats in de natuur moet verwerven, met nieuwe architectuurvormen en uiteenlopende woonsoorten, een eilandenrijk tegenover Durgerdam waar de uitvreters wandelden.

We vermaken u over het referendum, gaan in op de vraag hoe de eilanden zijn gemaakt, de publieke ruimte komt aan bod, maar ook spreken we over de nieuwe architectuur en de prijs die daarvoor berekend wordt. We zingen muziek van Schnittke, Weill en Britten. En natuurlijk "Denkend aan Holland" van Marsman.

Naast IJburg in wording zijn de zeven hoofdzonden onze inspiratiebron Is de toekomstige bewoner van IJburg een ideaal mens of is hij net zo bevattelijk voor de zeven hoofdzonden als iedere gewone sterveling zoals jij en ik?

regie: Frank Roumen
beelden: Rob Regeer
teksten: Paul van Capelleveen
directie en muzikale leiding: Anthony Zielhorst
spreker: Cora van der Voort

Met dank aan: de Gemeente Amsterdam, het Stadsdeel het Bezoekerscentrum IJburg, het Prins Bernhard Cultuurfonds Amsterdam, het Amsterdams Fonds voor de kunst en het Projectbureau IJburg.

Fotografie: Boy Hazes.