Golflengte (2016)

Een hoorspelkoortheaterproductie van het Nederlands Zangtheater

Golflengte vertelt het verhaal van een achtjarige jongen. Zijn opa is hoorspelacteur. Hij weet dat de stem van opa via radiogolven in de huiskamer komt. Als opa sterft, gaat de jongen op zoek naar golven met de stem van opa die nog ergens in de ether moeten zweven. Tijdens zijn zoektocht verdwaalt hij in het rijk van het geluid.

Golflengte wordt een hoorspelkoortheaterproductie. Een opmerkelijke hybride, want 'theater' en 'koor' gaan samen, maar 'hoorspel' en 'theater' bijten elkaar. Het resultaat is geen theater met muziek, of muziek met theater, maar een genre waarin die elementen versmelten tot iets nieuws. Bij de ontwikkeling van deze voorstelling gaat het koor, analoog aan de plot, op reis in de wereld van het geluid. Hoe vertel je een verhaal met pure klank? Waar is de grens tussen geluid en muziek? Hoe werkt een hoorspel live, zonder eindcontrole van de montagestudio?

Het koor realiseert alle geluiden die tot klinken komen; van geluid om naar de werkelijkheid te verwijzen (met het eigen lichaam, met materiaal of instrumenten) en geluid om sfeer te realiseren tot gezongen muziek (a capella).

Het Nederlands Zangtheater werkt voor deze productie samen met de gerenommeerde hoorspel- en operaregisseur Peter te Nuyl, die tekent voor het concept, het script en de regie.

Het NZT wil met deze productie mensen bereiken die interesse hebben in eigentijds en innovatief muziektheater. Golflengte is ook geschikt voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

 


 

Speeldata:
15 t/m 24 januari 2016.

Locatie:
Bagagehal van Loods 6
Surinamekade 30, 1019 BV Amsterdam

 


 

Muzikale leiding: Anthony Zielhorst
Regie: Peter te Nuyl
Zang en spel: Het Nederlands Zangtheater
Jongens: Daan Vos, Luka Sauta, Tjalling Appelhof
Geluidstechniek: Frans de Rond
Lichtontwerp en uitvoering: Femke van Kuijk
Licht uitvoering: Margreet Feenstra
Productie: Bart de Vries, Mecheline Draafsel, Hans Pijst en Tejo van Gaalen
Kostuums: Renee Heeringa
Publiciteit: Bernadette Houdijk, Martin Hopman
Grafische vormgeving: Joost van Ommen
Fotografie: Boy Hazes
Met speciale dank aan: Gusta Teengs Gerritsen

 


 

Peter te Nuyl
Golflengte wordt Peters eerste hoorspel voor koor en tevens zijn eerste hoorspel voor theater. Peter te Nuyl's werk onderscheidt zich door zijn levenslange fascinatie voor geluid. Hij heeft een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van hoorspelen, maar hij heeft ook opera's geregisseerd bij gerenommeerde gezelschappen. De samenwerking met hem borgt dat de voorstelling uitgaat van een oprechte liefde voor en grondige kennis van het hoorspel. Peter brengt bovendien de expertise van zijn vaste geluidsman Frans de Rond mee.

 


 

Anthony Zielhorst
De muzikale leiding van Golflengte is in handen van de vaste dirigent van het NZT, Anthony Zielhorst. Anthony leidt de muziekafdeling van de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en coördineert daar ook de opleidingen tot dirigent. Hij heeft veel ervaring met zowel oude als eigentijdse klassieke muziek. In eerdere producties met het NZT heeft hij laten zien ons goed te kunnen leiden bij collectieve improvisaties en het realiseren van soundscapes.

 


 

Scčnefoto's (boy hazes)