Coppi Cantate

 

gespeeld:
2002

Gilius van Bergeijk heeft een 'echte cantate' geschreven waarin de fiets, en het racen daarmee, bezongen worden. Hiervoor heeft Bergeijk gebruik gemaakt van diverse teksten en gedichten over het fietsen en wielrennen. Aan de voorstelling wordt medewerking verleend door het Avastrings kwartet.
Coppi Cantate is een coproductie van het Nederlands Zangtheater en Korzo muziekproducties.

Eén van de inspiratiebronnen is de legendarische aflevering van de ronde van Italië in 1949. De Italiaanse wielrenners Fausto Coppi (1919-1960) en Gino Bartali, voerden een strijd, op het scherpst van de snede. De Italiaanse schrijver Dino Buzzati maakt de vergelijking met de rivaliteit tussen Achilles en Hector. Aan de ene kant is er de mondaine, intellectuele Coppi, met zijn moderne nieuwe aanpak, aan de andere kant de boerse, conservatieve, katholieke Bartali. Maar het verhaal van Coppi is ook het verhaal van zijn ondergang, een Griekse tragedie als het ware: het loopt slecht met hem af. De vorm waar Bergeijk aan denkt is een scenische cantate, waarin bovengenoemd thema's aan de orde komen.

Tijdens de voorstelling in Amsterdam zal ook het werk van Jacques Bank, getiteld: 'een bevroren trompet in Helsinki' worden uitgevoerd welke zal worden begeleidt door Marco Blaauw op piccolotrompet.

componist: Gilius van Bergeijk
regie, tekstbewerking, decor-, lichtontwerp: Marijon Luitjes
directie: Anthony Zielhorst

Fotografie: Boy Hazes.