Cineac Benshi

3 juni 2012 - Operadagen Rotterdam 2012
7 t/m 10 juni 2012 - SMART Project Space

In juni 2012 komt Cineac Benshi uit, een muziektheatervoorstelling die speciaal voor het NZT ontwikkeld is door Keimpe de Jong, Arend Niks en Roos Drenth. De voorstelling laat 'Benshi' zien. Dit waren explicateurs van zwijgende films in het vooroorlogse Japan. Benshi stonden bekend als ware voordrachtkunstenaars. De film was er voor hún kunst en niet andersom. Net als de oude Benshi gaat het NZT beeldfragmenten presenteren aan een publiek. Maar de lat ligt hoog. Niet alleen moet het koor in de rol van Benshi betekenis geven aan vele fragmenten in talloze soorten en maten, maar ook moet zij voorrang zien te krijgen op de kracht van het beeld. Zo ontstaat een strijd wie het perspectief van de kijker mag bepalen: beeld of Benshi.

Cineac Benshi wordt 7 t/m 10 juni 2012 zes keer gespeeld in 'SMART Project Space', een Amsterdamse centrum voor hedendaagse kunst en cinema. Daarnaast wordt de voorstelling gespeeld op 3 juni tijdens 'Operadagen Rotterdam 2012', dat in 2012 het thema 'film en opera' heeft.

Stomme films zijn nooit zo stom geweest. Je zag ze zelden zonder muziek erbij. En ze kregen een stem doordat explicateurs dialogen spraken of geluidseffecten maakten. In Japan werden deze explicateurs gezien als kunstenaars. Ze heetten Benshi en vaak werden films zo gemaakt dat zij volop de ruimte kregen. De film was er voor de Benshi en niet andersom.

Het Nederlands Zangtheater gaat Benshi worden. In de productie Cineac Benshi begeleidt het koor een stomme film niet alleen muzikaal, maar wordt het koor verteller in de Japanse filmtraditie. Een voorbeeld van hedendaagse Benshi is te zien in dit fragment uit een Mexicaanse voorstelling (www.youtube.com).

Het koor heeft eerder filmbegeleidingen gemaakt (Child of a Big City en The Unicorn) en werkte daarin samen met het Filmmuseum. Ook nu is samenwerking gezocht. De partituur is ontwikkeld door kunstenaars die bekend staan om hun experimenten met vocale mogelijkheden.

Muzikale leiding: Anthony Zielhorst
Regie en compositie: Keimpe de Jong en Arend Niks
Dramaturgie: Roos Drenth
Productie / Publiciteit: Bernadette Houdijk, Willem Pool, Hans Pijst,
Georg Bröring, Paul van Capelleveen
Grafische vormgeving: Netty de Vos
Fotografie: Boy Hazes