GOEJANVERWELLESLUIS
of het kleine incident met grote gevolgen

een muziektheaterproductie van het Nederlands Zangtheater (NZT)

speeldata: 10 t/m 19 maart 2017

Goejanverwellesluis vertelt het verhaal van een toneelvereniging die de aanhouding van Prinses Wilhelmina in 1787 bij Goejanverwellesluis naspeelt.

Het is een historische gebeurtenis waarbij Wilhelmina op een geheime reis naar een bijeenkomst van orangisten in Den Haag wordt tegengehouden door een stel patriotten en haar daar een dag tegen haar wil 'gevangen' houden.

Ze keerde daarna onverrichter zake terug naar haar echtgenoot stadhouder Willem V die zich schuilhield voor patriottische elementen in een burcht in Nijmegen.

De toneelvereniging wil de gebeurtenis zo accuraat mogelijk naspelen, maar de leden raken tijdens de voorbereidingen steeds vaker en heftiger met elkaar in conflict over van alles en nog wat: op hoeveel kazen zat Wilhelmina tijdens haar gevangenschap, welke jurk had ze aan en hoeveel knopen zitten er eigenlijk op een patriotten-uniform?

Het Nederlands Zangtheater heeft voor deze productie samenwerking gezocht met de gerenommeerde muziektheater- en operaregisseur Annechien Koerselman, die tekent voor het concept, het script en de regie. De muzikale leiding is in handen van Anthony Zielhorst, vaste dirigent van het NZT.

 


 

Speeldata:

vr10 maart 201720.00 uurreserveren
za11 maart 201720.00 uurreserveren
vr17 maart 201720.00 uurreserveren
za18 maart 201720.00 uurreserverenuitverkocht
zo19 maart 201715.00 uurreserverenuitverkocht

De kassa gaat open een half uur voor aanvang. Voor niet-betaalde kaarten is er een pinapparaat aanwezig. In de kerk is geen horecavoorziening, dus geen koffie en thee. Maar, voor de kerk, buiten, zit Brasserie Nel, waar koffie en thee te verkrijgen is. En veel meer lekkers!.

De reserveringen verlopen voortaan via ticketkantoor. U betaalt direct via iDeal. Kies zorgvuldig de juiste datum. Wij kunnen achteraf de datum van uw bestelling niet wijzigen of annuleren.

 

Locatie:

Amstelkerk
Amstelveld 10
1017 JD Amsterdam

 


 

Muzikale leiding: Anthony Zielhorst
Regie en conceptontwikkeling: Annechien Koerselman
Accordeon: Elisa van Kesteren
Decor & Kostuums: Janneke Tangelder
Licht: Femke van Kuijk
Productie: Paul van Capelleveen
Publiciteit / grafische vormgeving: Martin Hopman
Fotografie: Boy Hazes

 


 

Het Nederlands Zangtheater

Het Nederlands Zangtheater maakt muziektheaterproducties waarin het koor centraal staat. Om dit uitzonderlijke artistieke uitgangspunt steeds opnieuw te toetsen zoekt het NZT elke voorstelling naar een samenwerking met iemand die bereid is met het koor de grenzen van het genre te verkennen.

We zijn trots dat we dit project samen met Annechien Koerselman kunnen realiseren. Het Nederlands Zangtheater en Annechien Koerselman werkten eerder samen in 2009. Toen maakte Annechien Tintelingen 2 of op reis met Alice in Wonderland met het koor. De samenwerking is wederzijds goed bevallen en smaakte naar meer. Het NZT kan zich in deze samenwerking op een breed vlak muzikaal en theatraal ontwikkelen.

De muzikale leiding is in handen van de vaste dirigent van het NZT, Anthony Zielhorst. Anthony leidt de muziekafdeling van de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en coördineert daar ook de opleidingen tot dirigent. Hij heeft veel ervaring met zowel oude als eigentijdse klassieke muziek. Met het NZT heeft hij de afgelopen jaren laten zien ons goed te kunnen leiden bij innovatieve muziektheaterproducties.

Anthony Zielhorst (Muzikale leiding)

Anthony Zielhorst (1952) studeerde schoolmuziek, orgel en koordirectie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Hij is werkzaam als coördinator van de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij publiceerde in verschillende wetenschappelijke tijdschriften en maakt deel uit van de redactie van het Gregoriusblad. Hij is voorzitter van de stichting Amici Cantus Gregoriani en van de stichting Pro Piano. Op 7 juli 2016 is Anthony Zielhorst benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau op basis van zijn enorme verdiensten voor de wereld van muziek.

Zielhorst houdt zich als koordirigent met verschillende genres en stijlen bezig. Gregoriaans voert hij uit met Gregoriaans Koor Utrecht. Polyfoon repertoire uit de tweede helft van de 16e eeuw is zijn aandachtsgebied bij Collegium Musicum Amsterdam. Nederlandse en Vlaamse muziek uit 20e en 21e eeuw is de kern van het repertoire van kamerkoor Ad Parnassum te Tilburg. Vocaal Ensemble COQU uit Utrecht vraagt hem geregeld als dirigent.

Met het Nederlands Zangtheater uit Amsterdam richt Zielhorst zich op nieuwe vormen van muziektheater. Sinds 1993 is hij vast aan het NZT verbonden.

Annechien Koerselman (Regie en conceptontwikkeling)

Annechien Koerselman (1976) studeerde als regisseur af aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien is zij werkzaam als regisseur in toneel, muziektheater en opera. Daarnaast schrijft ze toneelteksten, maakt ze toneelbewerkingen van romans en vertaalt ze toneelstukken. Verder is Annechien met enige regelmaat als dramaturg betrokken bij verscheidene theater- en dansproducties, schrijft ze subsidieaanvragen voor diverse organisaties en is ze als freelance speldocent werkzaam in toneel, muziektheater en opera. Zij regisseerde diverse producties, voor onder andere Toneelgroep Oostpool, de Nederlandse Reisopera, Theater aan het Spui, Theatergroep Het Vervolg, Theaterproductiehuis Zeelandia, Silbersee en Calefax Rietkwintet.

Muziek vormt ook de rode draad in haar producties in het buitenland. Zo was in 2015 de nieuw geschreven opera Was lauert da im Labyrinth (Middleton/Dove) in haar regie te zien bij de Berliner Philharmonie Berlin en Tischlein deck dich (Hartmann/Androsch) bij Theater an der Rott Eggenfelden. In seizoen 2012/2013 ging de opera Kannst du pfeifen, Johanna (Hartmann/Kampe) in premičre bij Die Deutsche Oper Berlin, alwaar ze in 2014 vervolgens ook de muziektheatervoorstelling Gold (Verbrugge/Evers) regisseerde. In opdracht van de Philharmonie Luxembourg schreef en regisseerde ze de muziektheaterproducties Feiervillchen (2013), Bout'chou - 4 Jahreszeiten (2014) en Carmencita (2015). Bij de Nederlandse Reisopera was van haar hand de opera L'isola disabitata van Haydn te zien in 2009/2010. Voor het Calefax Rietkwintet/Oorkaan schreef en regisseerde ze in 2010/2011 de succesvolle muziektheater-voorstelling De Muziekfabriek, waarvoor ze in 2012 de Junge Ohren prijs ontving. Voor toneel ontwerpt ze meestal haar eigen geluidsdecors door zeer muzikaal teksten met muziek te doorsnijden of van een underscore te voorzien. Een voorbeeld daarvan is de in 2014 geregisseerde voorstelling Land van over zee, die Annechien maakte in opdracht van Theaterproductiehuis Zeelandia. Recent was ze verantwoordelijk voor de regie van de zeer goed in de pers en bij publiek ontvangen voorstelling Dijkdrift, een coproductie van Silbersee en Calefax Rietkwintet. Zie verder www.annechienkoerselman.nl

 

Scčnefoto's (Boy Hazes)